Társadalmi célú vállalkozásunk

Alapítványunk 2017. évre kiteljesítette intézményrendszerét. Az általunk nyújtott szolgáltatások (lakóotthon, napközi, fejlesztő foglalkoztatók) mindegyike állami normatíva, támogatás segítségével működött, mely azonban nem fedezte a bérek és rezsiköltségek teljes összegét. 

A GINOP-5.1.3-16 pályázat már társadalmi vállalkozások számára íródott.

A Napközi építésére 15 éves futamidejű svájci hitelt vettünk fel. Óriási teherként havi 170.000 Ft körüli összeget fizettünk vissza az ÁFA kulcs megemelése miatt az UniCredit Banknak. A támogatásokat adományok, pályázatok segítségével sikerült évről-évre kiegészítenünk, de nem beszélhettünk biztonságos ellátásról. Körülöttünk egyre másra szűntek meg, főleg civil szervezetek által nyújtott szolgáltatások.

A foglalkoztatás megszervezésének fő célja 1999-től elsődlegesen lakóink készségeinek, képességeinek fejlesztése, integrációjuk egyik eszköze volt. Lényeges szempont volt, hogy a lakóotthonunk lakói munkájuk révén jövedelemhez jutottak, mellyel saját ellátásukhoz járultak hozzá, megnövekedett a személyi térítési díjuk. Ez volt az első lépés gazdasági stabilitásunk megteremtése felé.

A stabilitáshoz vezető következő út a megváltozott munkaképességű szakdolgozók alkalmazása szociális intézményeink kötelező, sőt azon felüli létszámának biztosítására. Néhány év alatt teljes intézményhálózatunkban megjelentek a részmunkaidőben alkalmazott egészségkárosodott szakemberek.  Ez jó a munkavállalónak, hisz védettebb körülmények között végez munkát és jó a munkáltatónak, mert szochó kedvezményt vehet igénybe az akkreditált támogatás mellett foglalkoztatásukhoz. 

Jelentős változás volt a Kincsesláda műhely életében, hogy a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő, alacsony iskolai végzettségű, munka tapasztalat nélküli dolgozóink mellett megjelentek az egészségkárosodott szakdolgozó varrónők. Ők már képesek minőségi termékek előállítására.  Így kialakult egy olyan termelési struktúra, ahol mindenki képessége szerinti végez munkát. Van aki szab, varr, van aki töltőanyagot tép, töm, darabol. Megjelent a bérmunka, ahol futószalag szerűen dolgoznak a munkavállalók. Néhány év alatt megnöveltük az előállított termékeinket, megnövekedett árbevételünk, amit azonnal fejlesztésre fordítottunk.  Bekapcsolódtunk a „Segítő vásárlás” programba. Indultunk a Salva Vita Alapítvány által indított Design Randi programba.

Lényeges, hogy az előállított termékeinket saját tulajdonunkban lévő, Debrecen központjában megépített üzletünkben (Fény Felé Kreatív Stúdió) értékesítjük. Az eladott termékeink a kereslet-kínálat szimbiózisát alkotják, mert a gyártást azonnal át tudjuk állítani a kereslet függvényében.

A megnövekedett létszám és termelés egyre inkább helyhiányt eredményezett a Debrecen Harmat utcai épületben. Több alkalommal futottunk neki pályázatnak, hogy új épületet tudjunk megépíteni. Kudarcok sorozata következett…

Törekvésünk, hogy a termelést elkülönítsük a szociális ellátástól 2018 nyarán vált valóra. Alapítványunk 25. születésnapi ajándékaként megvásároltuk 35mFt-ért (28mFt hitelt vállalva) a Debrecen Rózsástelep utca 24. szám alatt található 250 mn-es ingatlant. Felújítottuk, akadálymentesítettük…

Felismertük, hogy mi már rég társadalmi vállalkozás vagyunk csak még nem tudtunk róla !

 

A GINOP-5.1.3-16 pályázat már társadalmi vállalkozások számára íródott. A részvétel feltétele az Előminősítés megléte. Először 2017-ben mérettük meg magunkat. Együttműködési szerződést kötöttünk az OFÁ-val  és bekapcsolódtunk a PiacTárs által szervezett programokba. Ekkor még gyengének találta a Pénzügyminisztérium  pályázatunkat és újragondolásra visszaküldte. Újabb tanulás folyamata kezdődött. Tanulmányúton, hazai-, nemzetközi tanácskozáson vettünk részt, indultunk az OFA  Hozzáadott érték díj pályázatán. Gazdasági tanácsadó által szervezett konzultációt vettünk igénybe.

2018-ban már a GINOP-5.1.7-17 kiírásra átgondolt új szisztéma szerint adtunk bepályázatot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra. Pályázatunk címe: „Lakhatás-és foglalkoztatás bővítése a Fény Felé Esélycentrum hálózatban”

A pályázatunkat támogatásra alkalmasnak minősítette a Pénzügyminisztérium.

 

  • Projekt költsége 102.971.245 Ft
  • elnyert támogatás 82.500.000 Ft.
  • Megvalósulásának kezdete: 2019. január 1.
  • Megvalósulásának vége 2021. június 30.