Fény Felé Alapítvány

Fény Felé Esélycentrum Fogyatékosok Nappali Intézménye

4225 Debrecen, Harmat u. 41.
56 fő részére
+36 52 788 430

Nappali ellátásunk története

1999-es évek után több sikertelen pályázatot nyújtott be alapítványunk lakóotthon létesítésre. Célunk akkor egy több telephelyből álló hálózat kiépítése volt. Ez akkor nem sikerült, de egyre több felnőtt fogyatékossággal élő fiatalt nevelő családdal kerültünk kapcsolatba, akik a nappali ellátás lehetőségét keresték.

A Fény Felé Alapítvány 2009-ben  57.874.062-Ft támogatást nyert az ÉAOP 5.1.3.-2008-2014 támogatási rendszerétől, melynek célja a régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése. Az elnyert támogatási összeg és a rendelkezésre álló önésszel belekezdtünk az építkezésbe, mely 2009 őszén kezdődött és 2010. november 10.- én működési engedélyt kaptunk 32 fogyatékkel élő személy napközbeni ellátására, az „Esélycentrum és szociális foglalkoztató” elnevezésű nappali intézmény működtetésére.

A Fény Felé Esélycentrum létrehozásával egy 250 nm-es, teljesen akadálymentes épület jött létre, ahol a mai napig is értelmileg különböző mértékben sérült ellátottak számára biztosítunk nappali ellátást. Jelenleg 46 ellátási szerződésünk van.  A működési idő alatt 99 ellátási szerződést kötöttünk meg összesen.

Működési engedélyünk volt szociális foglalkoztatásra, azonban állami forrás hiányában nem tudtuk azt beindítani, csak 2014 után, amikor alapítványunk  akkreditált tanúsítványt kapott. Az első 14 fő között volt mentor, tanácsadó és az ellátottaink, akik kézműves tevékenységet végeztek a Harmat utcai telephelyen. A későbbi évek folyamán a megváltozott munkaképességű dolgozók kapcsolódtak be az intézmény szakfeladatainak ellátásába, mint szociális munkatárs, szociális gondozó, foglalkoztatás segítő, gyógymasszőr, karbantartó.

2017. április 1-től a szociális törvényben a szociális foglalkoztatás helyett fejlesztő foglalkoztatást vezettek be. Elsőként kaptunk működési engedélyt 19 fogyatékossággal élő ellátott, fejlesztő foglalkoztatására a Harmat utcai telephelyen.

Az intézmény falait az indulás utáni 5. évre kinőttük. Ahogy az akkreditált, majd a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő foglalkoztatottak száma növekedett egyre nagyobb szükség merült fel a nappali ellátás és a foglalkoztatás térben – eltérő helyszínen való elkülönítésére.

2016-től folyamatosan kutattunk források után, egy új épület megvásárlása céljából. Többszöri sikertelen pályázat után, 2018. tavaszán megtaláltuk a Rózsástelep utca 24. szám alatt elhelyezkedő 250 nm-es épületet. A 35mFt-ért árult épület megvásárlásához alapítványunk a rendelkezésre álló önrészen kívül, banki hitelt hívott segítségül. Az épület felújítása után, 2019-ben kiköltözött  a nappali intézmény épületéből a foglalkoztatási programunk jelentős része. A nappali intézmény épületében azok az ellátottak maradtak a fejlesztő foglalkoztatás keretében, akiknek nagyon segítségre volt szüksége a munkafolyamatok elvégzéséhez, illetve nagyobb ápolási szükséglettel rendelkeztek, ezért számukra elengedhetetlen a szociális segítségnyújtás szakszerű biztosítása.

2020 – ban férőhely bővítését kezdeményeztük a Harmat utcai ellátotti létszám bővítése céljából. Erre a hivatalos engedélyt 2020. július 11 – től kaptuk meg, így az ellátotti létszámunk 56 – főre bővült. A Harmat utcai telephelyen ezzel egyidejűleg nem nyújtunk tovább fejlesztő foglalkoztatást, a nappali ellátást és foglalkoztatást immár teljesen elkülönítettük. A telephelyen a fogyatékossággal élők nappali ellátását és fejlesztő tevékenységeiket szervezzük.

Életképek

Karácsonyi ünnepség 2020

Karácsonyi ünnepség 2020

Az elmúlt években már annyian voltunk együtt a Fény Felé Alapítvány karácsonyi ünnepségén…

Józsa karácsonyfa díszítés

Józsa karácsonyfa díszítés

A Józsai karácsonyfát a Fény felé alapítvány fiataljai is díszítették, saját készítésű díszekkel.

Mikulás 2020

Mikulás 2020

A mai napon a Nappali Intézmény fiataljait is meglátogatta a Mikulás!

Telephelyvezető

Lugosi Boglárka

4225 Debrecen Harmat u. 41.

10 + 6 =

hu_HUHU_HU