Fény Felé Alapítvány

Deák Ferenc u. 6.

4225 Debrecen, Deák Ferenc u. 6.
Intézményvezető: Gulyás Csilla

Támogatott lakhatás

A Fény Felé Alapítvány 20 éve működő lakóotthona mellett új családias lakhatási szolgáltatást indít értelmi fogyatékossággal élő, autista személyek számára.

 • 5 db egyágyas szoba fürdőszobával és
 • 1 db kétágyas szoba fürdőszobával az emeleten

2 db  kétágyas szoba közös fürdőszobával (földszint)

1 db egyágyas szoba közös fürdőszobával

Bemutatkozás

A Kincsesláda Ház néven megépített, támogatott lakhatást szolgáló bentlakásos intézményünk 2019. december 31-re elkészült, 2020. április 24-én támogatott lakhatás szolgáltatás nyújtására kaptunk működési engedélyt. A lakók a koronavírus miatt kialakult helyzet következtében csak 2020.08.01-től költözhettek be.

A Támogatott lakhatásba bevont fiatalok, illetve hozzátartozóik belépési hozzájárulást fizettek, mely az építkezés egy részét adta. A fenntartást a támogatási időszak befejezése után állami normatív támogatásból és a lakók által fizetett személyi térítési díjból fedezzük. A lakók ellátását 5 fő szakszemélyzet biztosítja. 22. éve működő lakóotthonunk tapasztalatait felhasználva egy olyan társadalmi igény kielégítésére vállalkoztunk, ahol lakóink a lakhatáson kívül foglalkoztatásra és fejlesztésre is lehetőséget kapnak.

Dolgozhatnak a Kincsesláda műhelyben, így fizetésükkel saját ellátásukhoz járulnak hozzá. A Kincsesláda Ház építését szolgáló építési telket 2016-ban a Fény Felé Alapítvány az Auchan az Ifjúságért Alapítvány által elnyert 3,5mFt + előző években összegyűjtött árbevételekből, támogatásokból vásárolta meg 10mFt értékben, így az tulajdonunkban van. Az épület megépítésében, bútorzat elkészítésében alapítványunk dolgozói is részt vettek a kivitelező mellett, így a kivitelezés költségei csökkenthetőek voltak.

Építkezést és a berendezést támogatta a GINOP pályázat mellett:

 • Emberi Erőforrások Minisztériuma 3.962.000 Ft-tal
 • C&A Alapítvány 653.070 Ft-tal (2000 euró)
 • Várépítő pályázattal (Bachl Kft. 147.636 Ft hőszigetelő anyag, Prefa Hungária Kft. 664. 697 Ft csatornarendszert, Colt Hungária Kft. 101. 061 Ft értékben lámpák)
 • Tuttlinger Instrumenten-Manufaktur Gmbh 981.386 Ft-tal (3000 euro)
 • Urna adományok, magánszemélyek adományai,
 • Adók 1%-a.

Szakmai munka beindítását támogatta:

 • Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Kft. –től elnyert pályázat,2,5 millió forinttal.
 • Debreceni Önkormányzat 600.000 Ft
 • ÉTA Országos Szövetsége 500.000 Ft
 • Műhelyeinkben előállított termékek értékesítése után keletkező cél szerinti bevételünk

Az épület teljes közművel ellátott telken található, kétszintes épület a józsai bevásárlóközponttól 150 méterre. A földszint teljesen akadálymentes. Két kétágyas és egy egyágyas szoba, segítő szoba, nagy közösségi helyiség, konyha, kamra, mosókonyha található itt. Az emeletre széles lépcsőház vezet fel, ahol egy fürdőszobával rendelkező kétágyas szoba, három külön fürdőszobával rendelkező egyágyas szoba és két egyágyas szoba közös fürdővel található. Az épületre a Pro Filli Alapítvány támogatásából 2023-ban napelemet szereltettünk, az EFOP-2.2-25-22-2022-00020 pályázatból minden helyiségbe hűtő-fűtő klíma került.

Virtuális séta – Deák Ferenc u. 6.

hu_HUHU_HU
Megszakítás