Hogyan éljük túl a koronavírust

20

2020. április

Speciális szájmaszkot varrnak a Fény Felé Alapítvány krónikus beteg, fogyatékossággal élő dolgozói, segítve ezzel a koronavírus elleni védelmet.

Eközben az Alapítvány gigantikus küzdelmet folytat 74 dolgozója megtartásáért, fogyatékkal élő ellátottai szociális segítésének biztosításáért.

A Fény Felé Esélycentrum intézmény hálózatát a koronavírus miatt hozott kormányrendeletek jelentősen érintik. Bentlakásos és nappali ellátást biztosító szociális intézményeinket a kijárási és látogatási tilalom miatt március 11-én bezártuk. Lakóotthonunk 12 lakója már több mint egy hónapja a Függetlenségi utcai épületből ki nem járhat, látogatókat nem fogadhat. Ellátásukat szociális szakembereink végzik. A lakók eddig különböző Kincsesláda műhelyeinkben végzett munkavégzése is a lakóotthonban történik.

Napközink 46 ellátottja számára a Harmat utcai intézményünk nem látogatható. Megszerveztük az otthon maradottak mentálhigiénés segítését, amit szociális szakembereink biztosítanak. Folyamatosan viszünk számukra a Magyar Élelmiszerbanktól kapott adományokat, családsegítést végzünk, megtanultuk az infokommunikációs platformok használatát, ahol képzés, torna, táncoktatás, beszélgetés folyik.
A Deák Ferenc utca 6. szám alatt épült új bentlakásos intézményünk, bár elkészült, de a koronavírus miatt lakókat nem fogadhatunk még itt.

A legnagyobb feladat az alapítvány számára a Kincsesláda műhely termelésének folyamatos biztosítása, hisz a gyártott és eladott termékeink árbevételére az eddigieknél is fokozottan szükségünk van. Dolgozóink megváltozott munkaképességű, krónikus betegséggel élő személyek, akik fokozott veszélyben vannak. Az elmúlt napokban megszerveztük, hogy a dolgozóink jelentős része otthonról tudjon varrni, dolgozni. Felkutattuk és folyamatosan kutatjuk azokat a lehetőségeket, melyet otthon is el tudnak végezni. Többségük lakására kivittük a varrógépeket, szövőkereteket. Márciusban többször használatos biopamut anyagból készült szájmaszk gyártását kezdtük meg. A sterilizálható pamut maszk kézműves termék, hisz szabni, varrni, vasalni, termékcímkét elhelyezni, csomagolni szükséges.

A maszk megvásárolható a Fény Felé Alapítvány Kreatív Stúdió nevű ajándékboltjában (Debrecen Csók utca 3. szám telefon: +36 20 594 9818)

Alapítványunk szakemberei amellett, hogy segítik feldolgozni a helyzetet, koordinálják az ellátottak munkafolyamatait, internetes filmet készítettek a szőnyeg szövésének tanítására.

Az értelmi fogyatékossággal élő, autista ellátottaink az átlagembernél is nehezebben viselik a koronavírus miatti helyzetet. Kizökkenti őket a megszokott életritmusukból, nem értik mi történik körülöttük, nehezebben viselik a bezártságot, egyedül nem képesek az alkalmazkodásra. Ehhez fokozott segítséget igényelnek, amit alapítványunk szakemberei igyekeznek számukra nyújtani.

Így a fejlesztő és akkreditált műhelyeinkben, napközinkben, lakóotthonunkban, Csók utcai ajándék boltunkban a munka nem szünetel, 74 dolgozónkat nem szükséges kényszer-pihenőre küldenünk.

Kérjük keressék kézműves termékeinket, a textil szájmaszkot és gyapjúfonalból szőtt szőnyegeinket, a varázspalló egyensúlyozó hintához rögzíthető textilpárnákat és a hozzá tartozó kicsi figurákat.

en_GBEN